19 Nisan 2011 Salı

patrik schumacher ve yeni beynelmilel

[nihayet iki gün boyunca evde kalma fırsatını yakaladım ve evet iki gün boyunca bu evde durup doktorama bakıyorum. dolayısıyla yarın okulda gerçekleşecek patrik schumacher sunumunu kaçırıyorum. esasında ben kim olduğunun farkında bile değildim, sevgi bahsetti, ben de internetten arattım, sitesi çıktı (http://www.patrikschumacher.com) epiyce bir yazısı ve sunumu bu sitede yer alıyor, ben de etkinlik insanı olmaktan ziyade metin insanı olduğumdan onlara göz attım. oldukça açık-anlaşılır bir şekilde derdini anlatmış kendisi, hazır okumuşken aklımda kalanları paylaşayım dedim:]

"architectural styles are best understood as design research programmes" dedikten sonra özetle şunu öne sürüyor: bir devrim gerçekleştikten sonra tekrar bir biriktirme sürecine girilir (marx ve kuhn da referansları arasında), şu anda devrim çoktan gerçekleşti, parametrisizm günümüzün enternasyonal üslubudur (dolayısıyla araştırma programıdır) ve bir süre bizler bu üslubun olanaklarını artırıp araştıracağız. 'parametrisizm nedir?' denirse:
> Parametricism implies that all architectural elements and complexes are parametrically malleable. (In principle every property of every element or complex is subject to parametric variation.)
> The key technique for handling this variability is the scripting of functions that establish associations between the properties of the various elements.
> Instead of the classical and modern reliance on ideal (hermetic, rigid) geometrical figures - straight lines, rectangles, as well as cubes, cylinders, pyramids, and (semi-)spheres - the new primitives of parametricism are animate (dynamic, adaptive, interactive) geometrical entities - splines, nurbs, and subdivs - as fundamental geometrical building blocks for dynamical systems like “hair”, “cloth”, “blobs”, and “metaballs” etc. that react to “attractors” and that can be made to resonate with each other via scripts.
> ... the style cannot be reduced to the mere introduction of new tools and techniques. What characterizes the new style are new ambitions and new values - both in terms of form and in terms of function - that are to be pursued with the aid of the new tools and techniques.
> Parametricism pursues the very general aim to organize and articulate the increasing diversity and complexity of social institutions and life processes within the most advanced centre of post-fordist network society.
> For this task parametricism aims to establish a complex variegated spatial order. It uses scripting to lawfully differentiate and correlate all elements and subsystems of a design.
> The goal is to intensify the internal interdependencies [3B modelin bazı parametrelerini (açıklık ebatları, düğüm noktası pozisyonları vd.) yine aynı modeldeki başka parametrelerle (hacim, alan, yoğunluklar, ya da spesifik öğelerle uzaklıklar, ya da bir başka öğenin ölçeğindeki değişimlere göre değişecek şekilde) bağlantılandırmak gibi anlaşılabilir] within an architectural design as well as the external affiliations and continuities [modelin parametrelerindeki dönüşümleri harici parametrelerle ilişkilendirmek, mesela o noktadaki trafik yoğunluğu, günışığı miktarı, işlevsel dağılımlar] within complex, urban contexts.

ve bu üslubun bir seri ilke ve tabusu da var:

> Formal Heuristics:
>> Negative principles (taboos):
  • avoid rigid forms (lack of malleability)
  • avoid simple repetition (lack of variety)
  • avoid collage of isolated, unrelated elements (lack of order)
>> Positive principles (dogmas):
  • all forms must be soft (intelligent: deformation = information)
  • all systems must be differentiated (gradients)
  • all systems must be interdependent (correlations)
> Functional heuristics>> Negative principles (taboos):
  • avoid rigid functional stereotypes
  • avoid segregative functional zoning
>> Positive principles (dogmas):
  • all functions are parametric activity/event scenarios
  • all activities/events communicate with each other
(alıntılar şu yazıdan) (yeni kitabını da kütüphaneye istettim, gelince bir...)

okuduğum kadarıyla parametrisizm 'söylem'ini çok mu önemli-anlamlı buldum? emin değilim. önemsiz mi buldum? ne haddime. zaha hadid'le birlikte epiy ilginç işler çıkartmışlar. yeni bir üsluba var mıyım? var mıyım? emin değilim. ha bu 'araştırma programına' var mıyım, evet, varım, çok eğlenceli. aslında şurasından burasından dalmış durumdayım. zamanımız oldukça ilerleticez umarım.

3 yorum:

Burcu Arıkan dedi ki...

yazı açılmamakta..."rigid functional stereotypes" derken neyi kastetmekte?

gönülsüz dedi ki...

yazılar sitesinde var, linkini vermeyi beceremediğim yazı diğerlerinden daha önemli değildi, sorular için de kendisine başvurulmalı.

Burcu Arıkan dedi ki...

başvurulmalı, başvurulmalı tabi. ah keşke merak ettiğimiz her şeyi okuyacak kadar vaktimiz olsa:) ya da bu kadar meraklı olmaktan vazgeçmek daha iyi belki de...hmm..