21 Ekim 2009 Çarşamba

konsept gibi şey

acilen tasarımda konseptle ilişkilendirdiğiniz herşey lazım bana, konsept, daha doğrusu olmuş ve olası bütün konseptler, uygulanmış ve uygulanabilecek ve akla gelen ve genel türler vd... bişeyler.. kelimeler.. imajlar, referanslar, göndermeler, çalıntılar, esinlenmeler.... burayı okuyan varsa allah rızası için yazsın.. (acele de olsa yazın geç de olsa yazın.. süreç uzun ama hemen başlıyor!)

9 yorum:

gonulsuz arastirmaci dedi ki...

konsepte dair ne varsa, kaynak metin kitap makale dahil... kendi daha önce ürettip kullandığınız tasarım konseptleriniz falan...

aslihan dedi ki...

Adrian Forty'nin Words and Buildings'i ve Paul-Alan Johnson'ın The Theory of Architecture: Concepts, Themes and Practices... belli konseptlerin tarihi dönüşümü ve buradan konseptin tasarımdaki rolü üzerine düşünülebilir mi?

aslihan dedi ki...

buyrun bunlar da aklıma gelen enler...
stüdyoda bu aralar en çok kullanılan konseptler:
esneklik, hafiflik, geçicilik, yersizlik, sürdürülebilirlik, şeffaflık, mobilite, seyyar!, hareketlilik, (devam edecek)

en "ünlü" konsepler:
form follows function
machine for living in
less is more

italo calvinonun milenyum için 6 konsepti vardı (mimarların en çok sevdiklerinden):
hafiflik, hızlılık, kesinlik, görünürlük, çokluk, yoğunluk

gönülsüz dedi ki...

ellerin zihinlerin dert görmesin çok şahane, devamını bekliyorum (geldikçe)

nese dedi ki...

tam da bugun ustune basilmis (buradan sayin Mark Wigley'e selam ederiz) bir konu olarak Sigfried Giedion'un duvar konsepti. Mimarlik tarihini suslu duvar sussuz duvar uzerinden okumalari. Ayrica bu konu ile alakali olarak Wigley'nin "White Walls, Designer Dresses" kitabi da faideli olabilir diye dusunmekteyim.
Bununla baglantili olarak mimarlikta feminenlik-maskulenlik halleri-konseptleri.
Bir de ben bu aralar privacy-public mevzulari uzerine okumaktayim, yeni yeni seyler cikar o konudan da... yazarim

gönülsüz dedi ki...

sağolasın, devamını bekliyorum, devamına hazırım, bu arada şimdi niyeyse merak edip de bölümün sitesine girdim de.. şok geçiriyorum, neye yansam neye üzülsem bilemedim, yok yok üzülmeyim neye üzüleyim, güleyim, iyisi mi biraz güleyim, tuvalette güleyim kimse görmesin.. (o nasıl olmuş öyle? niye öyle yapmışlar? bizi niye uğraştırmışlar.. sormayım, niye sorayım, sormayım. bir bildikleri vardır, bir takım aşılmazlıklar, engellenmezlikler, bazı yöneticilerin bazı şeylerdeki zorluk güçlük katilik ve kesinlik hususlarını algılayan hassas bir kenarları var, bu 'web komisyonu'nun öyküsünü baştan sona yazmak lazım, araştırma görevlisinin başvuru kitabı...)

nese dedi ki...

ben bilimum bazi sertifikalari yuklemeden kullanamiyorum bile siteyi. aslinda bu da bir konsept olabilir, "turk insanin teknoloji ile imtihani" hemi de ulkenin bir numarali teknik universitesinde. neyse, simdilik her nevi komisyondan uzak olmak guzel..

olric dedi ki...

Cornelis van de Ven'in "space in architecture"ına bakıyorum bazı bazı velhasıl mekandan bahsediyor anlaşılacağı üzere abi Lao-Tzu'dan başlıyor Platon'la devam edip Laugier,Ruskin,Semper,Lipps artık allah ne verdiyse Gropius, Le Corbusier, Wright öyle kaptırmış gidiyor..çeşit çeşit konsept uydur uydur koy.

gönülsüz dedi ki...

siz çok derinmişsiniz (hacı!) ben istiyorum ki yani yarın bir projeye başlayacak olsan aranacağın ele hızlı gelir türden.. proje jeneratörü türünden... basit şeyler lazım bana, hızlı haritalayabileceğim/kodlayabileceğim bir ilişkiler ağında kalacak... bu anlamda klişeler olur, ilk akla gelenler olur, daha makbuldür...