26 Şubat 2009 Perşembe

[böyle bir manifesto yayınladık, ama yazdıklarıma inandığımdan emin değilim:]

stüdyo bulaşıcı olabilir mi (lütfen):

koridorların iletişim ve etkinlik amaçlı kullanılması hususundaki uygulamalarımızın “rastgele” ve sebepsiz olmadığını, tasarım eğitimine yaklaşımımızdan kaynaklanan bilinçli bir tavır olduğunu, bu konudaki duygusallığımızın stüdyoda esmekte olan havadan kaynaklandığını ve bu havanın çok sayıda “aktivist” tarafından solunmakta olduğunu duyurmak isteriz:
_stüdyo, eğitmen ve öğrencinin katı biçimde ayrıştığı bir “ders verme” ortamı değil farklı rollerin sürekli yeniden tanımlandığı bir ortak üretimin ta kendisidir.
_stüdyonun üretimi eserler değil deneyimdir. üretim aracı deneydir, iştir, düşüncedir, okumadır, eğlencedir, harekettir, organizasyondur, sergidir, yayındır.
_stüdyo sınıfa sığamaz, koridorlar ve holler aracılığıyla okula, kent mekanları aracılığıyla kente ve başta internet üzerinden olmak üzere her türlü yayıncılık yoluyla ülkeye ve dünyaya yayılır. stüdyonun belirli bir mekanı yoktur, stüdyo bütün okuldur-kenttir-dünyadır. ve taşkışla içinde iletişim için en iyi platform ve en iyi etkinlik mekanı koridor ve hollerdir.
_sergi, yayın, internet sitesi, parti, etkinlik vb. iletişim ortamları, yürütülen deneyin doğasına göre stüdyonun koşullarında biçimlenir, bunları önceden belirlenen “genel” kurallara ya da “düzgün” kılıflara sıkıştırmaya çalışmak stüdyonun faaliyet tarzına aykırıdır.
_stüdyo yayılmıştır, yayılacaktır.

the studio to be contagious (please):

we would like to express, that, our exercises towards using the corridors and the hallways for the aims of communication and for activities are by no means "haphazard" and "gratuitous", and that, our sentimentality regarding this issue arises from the air that circulates through the studio, and that, this air is being inhaled by many "activists":
_the studio is not a lesson-space where the roles of the tutors and the students are strictly separated, but is the collaborative production itself where the roles are constantly being re-defined
_production of the studio is not the things/pieces, but experiences. means of this production is experiment, work, thinking, reading, fun, movement, organisation, exhibition, publishing.
_the studio can not fit into the classroom. it expands towards the school via corridors and hallways, to the city via city-spaces, and by any means of publishing -first of all the internet- to the whole world. it does not own any particular space, it is all of the school-city-world. and in taskisla, best communication platform and the best activity space is the corridors and the hallways.
_exhibition, publishing, internet site, party, activiy etc. communication media is shaped due to the nature of the current experiment and in the conditions of the studio. it is against the style of activity of the studio, to try to squeeze these inside pre-formulated "general" rules, or inside "neat" cases.
_the studio is already expanded, and will continue expanding.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nereleri palavra onu da yaz bari?

Adsız dedi ki...

bunu yapmaya biraz başladım ama vakit alacak ve bir seri entry'ye yayılacak belli ki.. stüdyoya giremez oldum bir süre ama toparlar gibiyim.. işi fena halde sorgulamaktayım, bir kriz zamanı mı?

gonulsuz arastirmaci dedi ki...

aslında biraz daha olumlu bakmaya başladım şu anda manifestoya.. evet böyle tanımlanmış bir stüdyonun içinde insan daha saygıdeğer bulduğu etkinlikler için de yer bulabilir gibi gelmiyor değil bana..